Home > In English, Reflections > “Barn ska inte ansvara för barns trafiksäkerhet” – Nyheter P4 Radio Stockholm | Sveriges Radio

“Barn ska inte ansvara för barns trafiksäkerhet” – Nyheter P4 Radio Stockholm | Sveriges Radio

Trafikkontoret Stockholm har tagit sitt ansvar och vill lägga ner skolpoliserna: “Barn ska inte ansvara för barns trafiksäkerhet” – Nyheter P4 Radio Stockholm | Sveriges Radio.

Trafikplaneringschefen Stefan Torsell säger till P4 Radio Stockholm:

12-13-åringar ska inte ansvara för trafiksäkerheten vid skolor säger han.

– Det är de vuxnas ansvar. Det är inte barnens ansvar. Barn ska inte ta ansvar för andra barns säkerhet i trafiken.

Helt rätt. Argumenten om att det inte sker några olyckor där det står skolpoliser, som t.ex. Ann-Marie Bergman kontaktlärare för skolpoliserna i Bromma häver ur sig, visar hur katastrofalt ogenomtänkt systemet med att barn skall agera som trafikväktare är.

Visst behövs barns perspektiv på trafiken, och inte minst för att öka barns säkerhet i trafiken. Men skolpoliserna agerar inte på barnens villkor, de användas som kilar in i en vuxenvärld de på inget sätt har kontroll över. Bilismen är ett problem, och ofta ett stort problem i skolors närområde. Det är vuxenvärldens ansvar att lösa det – förhoppningsvis genom att lyssna på barnen.

Tänk vilket fruktansvärt ansvar som skulle falla på det barn som står skolpolis, när väl en olycka sker!

Vägverket hade för något decennium sedan en satsning, i samarbete med Pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet, som hette Forska och lära i närsamhället. Där var utgångspunkten att trafiksituationen skulle förändras för att på så sätt öka barnens säkerhet och trivsel. Genom att involvera barnen i forskningen, inte minst genom att stödja deras eget undersökande arbetssätt, skedde en rad mycket intressanta och betydelsefulla förändring.

Med en passning till Trafikkontoret; involvera barnen i trafiksäkerhetsarbetet och var beredda att bygga om trafikmiljön i och kring Stockholms skolor. På det sättet kommer garanterat trafiksäkerheten och vuxenvärldens medvetande om trafikens risker att öka.

Advertisements
  1. April 29, 2011 at 5:17 pm

    Ja, som sagt: Vilken skuld att lägga på en stackars skolpolis om olyckan är framme. Och dessutom: om skolpoliser minskar olyckor så kraftigt, varför anställer man inte folk (vuxna) som gör jobbet, som vid andra riskfyllda platser?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: