Home > In Swedish, Reflections > Sportlov

Sportlov

Sportlov är en bra idé – även om dess upprinnelse kanske inte är vad vi tror. I år har jag tillbringat lovet i trakterna av Vemdalen med en veckas utförsåkning. Och varje kväll har barnen stupat i säng. Alldeles underbart att tillbringa hela dagarna utomhus. Backarna kryllar av skidåkare i alla åldrar.

Men, är inte sportlovet på väg att bli en klassfråga? Inte är det precis gratis med en vecka i fjällen, med skidhyra, och allt annat som kommer till. Att barnen inte längre sportar på sportlovet, som det stod i Aftonbladet häromdagen, är ju inte en fråga om vad barnen gör eller inte. För, tänker jag mig, att barnen inte rör på sig (utomhus), är väl snarast en fråga om de gör som sina föräldrar: sitter inne, tittar på tv/spelar data-spel, åker till någon uppvärmd shoppinggalleria. Det är inte barnens beteende som behöver förändras, utan de vuxnas.

Lägg därtill att enligt Rädda Barnen så “växer 11,5 procent av alla barn i Sverige upp i hem där det inte finns pengar att täcka det allra nödvändigaste” (se också DN). Inte tusan har dessa råd till sportlovsresa till fjällen! Tyvärr är sedan flertalet arrangerade sportlovsaktiviteter inomhus, vilket snarare speglar vuxnas beteende än barns. Och alltså är det vuxnas beteende som behöver förändras.

Sportlovet har i ljuset av detta redan blivit en klassfråga! Handlar det också om etnicitet? Vilka gör vad på sportlovet?

 

Advertisements
Categories: In Swedish, Reflections Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: