Home > In Swedish, Reflections > S: Svensk skola illa ute – DN.SE

S: Svensk skola illa ute – DN.SE

Ja, det var kanske inte någon direkt överraskning. Det som kanske mer överraskar – och detta på ett mycket positivt sätt – är att DN visar en alltmer kritisk ton visavi liberalernas och inte minst utbildningsminister Jan Björklunds skolpolitik. Nåja, det må vara hur det är med det.

Men det viktiga är att, precis som rubriken säger, “svensk skola är illa ute”. Vilket borde leda varje ansvarsfull person att ställa frågan; hur kan den svenska skolan bli en resurs för våra barn och unga?

Detta betyder, tänker jag mig, en rejäl självkritisk granskning av såväl Björklundar, Dambergar (S) och alla andra allsköns politiker och tjänstemän som mer eller mindre lever på att diskutera och debattera skolan.

För, handen på hjärtat, det är inte skolan som är illa ute. Det är barnen som är illa ute, det är våra barn som berövas möjligheten till en adekvat bildning, en bildning med avstamp i nuet med blicken mot framtiden.

En pedagogisk praktik som inte strävar mot att erbjuda alla tillgång till centrala kompetenser riskerar att snart utvecklas till, och sannolikt lika snabbt uppfattas som, tomt disciplinerande. Och där finner vi troligen den centrala problematiken; skolan är inte längre relevant – och barnen blir utan adekvat bildning.

S: Svensk skola illa ute – DN.SE.

Advertisements
Categories: In Swedish, Reflections Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: