Home > In Swedish, Inspiration > Skolan är i kris

Skolan är i kris

Skolan som organisation, som myndighet, eller vad vi nu vill kalla det, är i kris. Väldigt lite av vad som sker där, är egentligen relevant. Visst, det finns värden i det – men med tanke på vilken enorm möjlighet det ligger i att ha (i princip) alla Sveriges barn samlade på en och samma plats 5 dagar i veckan, så är det lätt att se att det skulle kunna vara på andra sätt. Med ett annat innehåll. Och inte minst – och detta tror jag är den springande punkten – en annan syn på individerna där.

Jag har all respekt för alla dessa engagerade, kompetenta, inspirerande lärare som dag efter dag stödjer, hjälper och utmanar våra barn. Som ser dem som de individer de är, med de drömmar de bär på.

Sedan har vi de andra lärarna. Och skolledarna. Och tjänstemännen. Och politikerna. Som verkar drivas av helt andra motiv, än att skapa bästa förutsättningar för varje individ som befinner sig i skolan.

Det underliga är att skolan har så lite relevans. Trots att vi vet att skolan dödar kreativiteten, så fortsätter vi på den inslagna banan. Våga istället lyfta blicken mot andra sätt att tänka, skapa nya sammanhang för skolan. Visa respekt för barnen!

Tänkvärd film, med Ken Robinson!

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: