Home > In Swedish, Reflections > Galenskaper

Galenskaper

Jag är för digitala media i skolan. De är en närmast outsinlig resurs för utvecklingen av den pedagogisk-didaktiska verksamheten. De förändrar förutsättningarna för barns lärande, och i de allra flesta fall på ett positivt sätt. Men, egentligen alldeles oavsett huruvida det är “positivt” eller “negativt” (vilket i slutändan handlar så mycket om värderingar), så kan vi inte blunda för betydelsen av en relevant skola – både som en arena för att uppmuntra barns lärande/utveckling här och nu, och som en resurs för att bygga ett fundament för adekvata kompetenser i den nära och lite mer avlägsna framtiden. För, glöm inte, barn som börjar skolan 2011 går i pension någon gång 2070. Där har ni en utmaning som heter duga.

Men när allsköns viktigpettrar, politiker, tjänstemän och andra jönsar skall effektivisera skolan, tvingar in nya administrativa lösningar, och så vidare, blir det nästan undantagslöst katastrof (DN: Lärare: Skolwebben stjäl tid från undervisningen). Inte tusan blir det enklare för lärarna. Och framför allt, inte tusan förbättrar det kvaliteten i den pedagogiska verksamheten.

Någon stans på vägen glömde dessa klåfingriga viktigpettrar bort vad skolan egentligen handlar om: våra barn, deras lärande, deras framtid, deras välmående här och nu. Dags att ändra fokus från galenskaper till ett väsentligt innhåll. Osäker på vad det skulle kunna vara? Fråga en kompetent lärare. Jönsarna förstör för våra barn.

Advertisements
Categories: In Swedish, Reflections Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: